USOLJENA LIMETA


Evo dragi moji kako da limun ili limetu konzervirate.

Na taj način će te nekoliko mjeseci imati u kuhinji uvijek dostupne ove agrume kada vam zatrebaju za kuhanje. KOZERVIRANA LIMETA ili LIMUN

1 kg limete ,birajte podjednake veličine. 200 g soli sitne 200 g krupne morske soli 2 velika limuna iz kojih iscijedimo sok.

Flašica sa hermetičkim poklopcem za zimnice. Flašicu prvo sterilizirajte tako da ju stavite u kipuću vodu te izvadite i stavite na rešetku da se posuši ili ju jednostavno operite i osušite u perilici suđa.

Priprema je jednostavna. Limetu ili limun preko noći držite u hladnoj vodi kojoj ste dodali soli i sode bi karbone. Ujutro agrume izvadite na suhi papir i osušite.

Svaku limetu prerežite kao na slici na četvrtinu ali ne do kraja....sada u te utore stavite po 1 žličicu sitne soli. Sada na dno boce stavite 2 žlice krupne morske soli te slažite limete jednu do druge prorezima prema gore. Svaki red pospite sa još krupne soli...na vrhu neka isto bude sol.

Onda sve zalite sokom od limuna.... Tijekom stajanja i sama limeta će puštati sok.

5 dana držite bocu na tamnome mijestu i povremeno protresite. Nakon 5 dana ako treba dodajte još soka limuna da bude preko agruma. Sada bocu stavite u hladnjak i držite još dva tijedna.

Tako spremljen agrum možete upotrebljavati i do godine dana. Za gulaše, salate, pečeno meso, ribu....itd.

Postoji mogućnost široke upotrebe tako konzerviranih agruma...a i sok koji se iscijedi idealan je u pripremi dresinga za salate.


Zapamtite prije upotrebe u jelima agrum kratko oprati u vodi.


4 views0 comments

Recent Posts

See All